Pestil

Pestilin hammaddesi Pekmezdir. Pestil için en uygun Akıllı Pekmez - Pestil - 01pekmez tatlı ve cıvık (duru) pekmezdir. Pekmez yapılırken elde edilen üzüm şırası durultulur ve pekmez toprağı ile ekşiliği alınır.

Bu şıranın bir kısmı kaynatma kazanlarına konulur. Kalan kısım ise şıra bulamacı hazırlamak üzere bekletilir. Bulamaç için %10 kadar nişasta veya un kullanılır. Hazırlanan bulamaç diğer taraftan kaynamış olan duru pekmez ile karıştırılır. Kıvama gelinceye kadar devam eden bu işlemden sonra tahta veya temiz bir bez üzerine ince bir tabaka halinde yayılır.

Eğer arzu edilirse ceviz ve badem katılabilir. Bir gün boyu güneşte kurutulur. Ertesi gün bezden ayrılır ve ipe asılır. Pestilin diğer yüzeyinin de kuruması için 1-2 saat güneşte bekletilir. Elastiki olan pestil istenilen şekilde kesilir. Katlarken yapışmasın diye iki pestil tabakası arasına pudra şekeri yada nişasta serpilir. Hazırlanan pestil kuru ve temiz bir ambalaj ve serin bir depoda saklanır ve ihtiyaca göre tüketilir..

pestil